5.4 Digitaalinen markkinointi

Moro mitä jengi! Tervetuloa taas uuden tekstin parii ja tällä kertaa puhutaa siitä, miten digitaalisuus liittyy markkinointiin ja myyntiin. Nykyisin markkinointi on tosi monialaista, ja moderni ihminen on lähes jatkuvasti jonkinlaisen markkinoinnin kohteena. Miten tää digimarkkinointi sitte ilmenee ja mitä hyötyy siit on myynnin lisäämisessä? Ei hätää, mä kerron sulle!

 

Digitalisoituvat yhteiskunnat tarjoavat markkinoinnille jatkuvasti uusia ja toinen toistaan tehokkaampia markkinoinnin keinoja. Erilaiset digitaaliset päätteet, kuten älypuhelimet ja tabletit, sekä perinteisemmät tietokoneet ja televisiot, ovat kaikki lisänneet niin markkinoinnin määrää, kuin tehokkuuttakin. Moni viettää aikaa erilaisten päätteiden parissa useita tunteja päivässä, ja etenkin sosiaalista mediaa selatessa ei voi välttyä markkinoinnilta. Sosiaalinen media tarjoaakin brändeille mahdollisuuksia suunnata mainontaa omiin kohdeasiakkaisiinsa entistä helpommin, erilaisten yhteisöjen ja sosiaalisen median vaikuttajien kautta.

 

Nuorten suosituimmat sosiaalisen median alustat, kuten TikTok ja Instagram, vilisevät mainoksia. Esimerkiksi TikTokia selatessa erilaisia mainoksia tulee vastaan jatkuvalla syötöllä, jotka luokittelen nyt kahteen luokkaan: virallisiin ja epävirallisiin. Virallisilla mainoksilla tarkoitan julkaisuja, joille on ostettu mainosnäkyvyyttä. Nämä merkitään tunnisteella, jotta käyttäjä näkee helposti, onko kyseessä mainos. Epäviralliset mainokset taas ovat tavallisia julkaisuja, joista ei usein helposti selviä, onko kyseessä mainos. Näistä kuitenkin paistaa usein läpi markkinoiva henki. Monet suositut alustat tarjoavat yrityksille mahdollisuuden ostaa mainostilaa, aivan kuten perinteisissä kylteissä katujen varsilla. Sosiaalisen median suurten käyttäjämäärien vuoksi yritykset saavat näin tuotteilleen ja palveluilleen erittäin paljon näkyvyyttä.



Yksi digitalisaation myötä yleistynyt markkinoinnin muoto on vaikuttajamarkkinointi. Käytännössä homma toimii siten, että yritys maksaa suositulle sosiaalisen median persoonalle, ja tämä mainostaa yrityksen tuotteita tai palveluita. Tämä voidaan usein liittää hyvin tunnettuihin, korkean profiilin vaikuttajiin. Transaktio voi toimia myös siten, että vaikuttaja saa tuotteen tai palvelun palkkioksi mainonnasta. Tämä malli on yleisempi matalamman profiilin vaikuttajilla. Muitakin malleja toki on, mutta yksinkertaisuuden vuoksi en avaa tässä niitä kaikkia. Isoveljeni ja hänen miesystävänsä tekevät vaikuttajamarkkinointia työkseen, joten konsepti on minulle erittäin tuttu. Vaikuttajamarkkinoinnin etu yrityksille on se, että ne voivat suunnata mainontaa kohdeyleisölle sopivien vaikuttajien kautta. Esimerkiksi muotisisältöön keskittyvä vaikuttaja on oiva vaikuttajamarkkinoija vaatebrändille.

 

Digitalisaatio on siis avannut yrityksille monia uusia ovia myydä ja markkinoida. Kuluttajat ostavat tutkitusti tuotteita ja palveluita 71 % todennäköisemmin, mikäli sitä on mainostettu sosiaalisessa mediassa (HubSpot). Kuluttajien tottumusten muuttuessa myös markkinointi muuttuu, joten voi olettaa, että tulevaisuudessa yhä suurempi osa markkinoinnista tapahtuu digitaalisesti.

 

Kiitti taas lukemisesta! Ens kerran postaus onkin sitten tän sarjan 6. ja viimeinen osa. Toivottavasti tykkäsit tän kerran löpinöistä ja nähää taas seuraavassa postauksessa!

 

 

-Oskari

 

Lähteet:

https://hhmoodle.haaga-helia.fi/pluginfile.php/2865799/mod_folder/content/0/Fonecta-Digimarkkinoinnin_opas.pdf?forcedownload=1

https://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/30239/71-More-Likely-to-Purchase-Based-on-Social-Media-Referrals-Infographic.aspx

Kommentit

  1. Edelleen sama rennon rempseä, mutta asiallinen kirjoitustyyli, joka puhuttelee lukijaa kuitenkin pysyen helppolukuisena. Pidin erityisesti siitä, miten toit asian kannalta relevantit aiheet käytännön esimerkein pinnalle lukijalle tuttujen sosiaalisen median sovellusten avulla. Kiva kosketus aiheeseen oli myös erittäin ajankohtaisen vaikuttajamarkkinoinnin avaaminen, sillä siihen törmää jokaisessa eniten käytetyssä somessa. Kehitysideana, kun toit vaikuttajamarkkinoinnin esille olisit voinut myös puhua sen negatiivisista puolista, kuten esimerkiksi siitä, jos yrityksen käyttämä vaikuttaja joutuu huonoon valoon kuinka se vaikuttaa myös yrityksen kuvaan ja toimintaan.

    -Mico

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä blogikirjoituksesta digitaalisesta markkinoinnista. Kirjoitit aiheesta selkeästi ja mielenkiintoisesti, ja esitit hyviä vinkkejä digitaalisen markkinoinnin kehittämiseen. Kirjoitusasultaan teksti oli myös selkeä ja helppolukuinen, mikä teki lukemisesta miellyttävää. Yhtenä kehittämisehdotuksena voisi olla, että lisäisit tekstiin enemmän esimerkkejä siitä, kuinka digitaalista markkinointia voi soveltaa konkreettisesti erilaisissa yrityksissä ja tilanteissa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2.4 Bisnes + data = ?

1.1 Digitalisaation tunnelissa

3.5 Tekoäly: nyt ja tulevaisuudessa