3.5 Tekoäly: nyt ja tulevaisuudessa

Moro mitä jengi! Tän kerran postauksen aiheina on kiehtovat tekoäly ja automatisaatio. Arkisin esimerkki tekoälystä on älylaitteista löytyvät avustajat, esimerkiksi Applen luureista löytyvä Siri. Toinen hyvä esimerkki on Amazonin Alexa, joka auttaa tilaamaan vaikka vessapaperia muutamalla lauseella. Tekoäly tarjoaa siis huikeita mahollisuuksia, mutta piileekö siinä jotain vaarojaki? Ei hätää, mä kerron sulle!

 

Alotetaan suoraan tekoälyn määritelmällä. ”Tekoäly (artificial intelligence, AI) tarkoittaa koneen kykyä jäljitellä inhimillistä päättelyä. Käytännössä termiä käytetään nykyään lähes kaikista koneoppimiseen perustuvista edistyneen analytiikan ratkaisuista, joiden avulla automatisoidaan päätöksentekoa.” (CGI). Joillain lukijoilla saattaa tässä vaiheessa paisua jo korvista, kun hehkutan digitalisaation massiivista kehitystä viimesen 10 vuoden aikana. Mun hehkutukselle on silti ihan todelliset syyt, ja myös tekoälyn kehitys tällä ajalla on ollut huimaa. Nykyisin tekoäly ilmenee monissa eri muodoissa. Älylaitteiden alustat, nettisivut, ohjelmat ja sovellukset, sekä datan keruu ja analysointi hyödyntävät kaikki tekoälyä. Tekoäly onkin oiva apuri, sillä meidän ihmisten aivot ei pysty käsittelemään läheskään yhtä paljon tietoa yhtä nopeasti kuin tekoäly.




Tekoäly kehittyy koko ajan edistyneemmäksi, ja tulevaisuus tuo varmasti tullessaan uusia, maailmaa mullistavia innovaatioita tekoälyn suhteen. Melko tuore tekoälyn innovaatio on itseajavat autot. Teoriassa, jos kaikki autot olisivat itseajavia, onnettomuuksia tapahtuisi dramaattisen vähän tai ei ollenkaan. Tulevaisuudessa tekoäly ja automatisaatio tulee viemään ihmisiltä monia yksinkertaisia työtehtäviä. Näitä ovat, muutaman mainitakseni, tehdas- ja varastotyö, kauppojen kassat, tai vaikkapa hotellin vastaanotto. On vielä epäselvää, millaisen murroksen tämä luo työmarkkinoille, mutta tulee muistaa, että samalla, kun vanhoja työpaikkoja poistuu, uusia tulee tilalle.

 

Automatisaatiolla voidaan liiketoiminnan näkökulmasta kasvattaa tuottavuutta, sekä vähentää liiketoiminnan prosessien kuluja dramaattisesti. Koneet eivät tarvitse taukoja tai palkkaa. Ne tekevät lähes virheetöntä työtä ja nopeammin kuin ihmiset. Kulut koostuisivat siis pääosin koneiden käyttämästä energiasta, sekä niiden huollosta, jotka ovat huomattavasti pienemmät kuin ihmistyöntekijöiden kustannukset. Ei ole selvää kuvaa siitä, miten automatisaatio tulee vaikuttamaan yhteiskuntien työllisyyteen, mutta työmarkkinoiden kannalta näkymät eivät ole lupaavat, kuten aiemmin mainitsin.

 

Tekoäly ei kuitenkaan tarkoita pelkkää ruusuilla tanssimista. Monet elokuvat ja kirjat käsittelevät tekoälyn vinksahtamista ja siitä seuraavaa tuhoa ja turmiota ihmiskunnalle. Varmaankin tunnetuin näistä on ”Terminator”-elokuvasarja. Tarinassa Yhdysvaltojen asevoimilleen kehittämä tekoäly ”Skynet” laukaisee kaikki Yhdysvaltain ydinaseet ympäri maapalloa, täten tappaen miljardeja ihmisiä ja ajaen maailman ydintalveen. Tämän jälkeen tekoäly alkaa rakentamaan tappajarobotteja, joilla tuhota eloonjääneet. Rankka esimerkki, mutta ideassa on silti jotain perää. Tekoäly toimii ongelmitta meidän ihmisten hyväksi niin kauan kuin se ei kehitä itselleen tietoisuutta. Nykyajan tekoäly on vielä melko tyhmä, mutta tekoälyn kehittyessä jatkuvasti fiksummaksi, täysin uusia ja ihmiskunnalle tuntemattomia tekoälyn vaaroja voi syntyä.

 


Kiitti ku jaksoit lukea! Kiteyttääkseni, tekoäly ja automatisaatio tuo tullessaan hienoja mahdollisuuksia, mutta myös haittapuolet täytyy pitää mielessä. Ens kerralla rustailen teille vähän verkkokaupoista. Nähää sillo!

 

-Oskari



Lähteet:

https://hhmoodle.haaga-helia.fi/mod/resource/view.php?id=2253291

https://www.cgi.com/fi/fi/mita-on-tekoaly



Kommentit

  1. - Jälleen plussaa yhteneväisyydestä ja kirjoitusasusta se oli mieleinen. Tekstin alussa kerroit hyvin faktoihin perustuen, että mikä on tekoälyn määritelmä. Jatkoit hienosti kertomalla tavallisen tallaajan ymmärrykseen mahtuvalla tavalla, että missä tekoäly yleisimmin ilmenee elämässämme. Pidin erityisesti myös miten käsittelit tulevaisuutta pohtimalla varmasti monille tekoälyn kehityksestä tutuinta aihetta, joka on itseajavat autot ja niiden hyödyt. Kehitysideana, olisi voinut paneutua tekoälyn miinuksiin ja sen aiheuttamiin negaatioihin hieman enemmän.

    -Mico

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2.4 Bisnes + data = ?

1.1 Digitalisaation tunnelissa